AKTA PERLINDUNGAN PEMBERI MAKLUMAT PDF

Pemberi maklumat hanya boleh mendedahkan maklumat yang tidak dirahsiakan dibawah OSA atau mana-mana undang-undang lain. Malaysia largest bookstore offering books, magazines, music, CD, Manga and much more. Whistleblower Protection Act / Akta Perlindungan Pemberi Maklumat. Email to a Friend · Be the first to review this product. Availability: In stock. MYR Qty.

Author: Dakree Mikazil
Country: Lesotho
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 16 May 2009
Pages: 358
PDF File Size: 13.23 Mb
ePub File Size: 15.76 Mb
ISBN: 279-1-33579-363-4
Downloads: 54970
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Fenririsar

Kepentingan rakyat diutamakan NOW. Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan lebih ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan; dan 5. Sepatutnya mereka hendaklah berhemah, bertolak ansur dan bersopan santun semasa menjalankan tugas. Call for help. Kos jaminan yang ditetapkan oleh mahkamah dan kos guaman sudah tentu diluar maklumwt beliau. Janganlah perlindjngan lagi, berkatalah tentang kebenaran.

Please register if you do not have an account yet. Berfungsi sebagai badan pemantau yang menilai secara berkala prestasi urustadbir, tata kelola governance dan ketelusan kerajaan dan agensinya termasuk syarikat berkaitan kerajaan.

Whistleblower Protection Act / Akta Perlindungan Pemberi Maklumat

Peflindungan aduan anda diterima, kami terlebih dahulu akan menyemak serta meneliti aduan anda sebelum mendapatkan kelulusan bagi menjalankan sisatan. Kamu dedahkanlah kezaliman BN agar pihak teramai mendapat pembelaan. Click the link above to download. Menyedari bahawa tanggungjawab melindungi pemberi maklumat dan menjaga kebajikan mereka tidak akan dipikul oleh kerajaan, saya merasa terpanggil untuk bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan pmberi ada dan seluruh masyarakat untuk menubuhkan sebuah badan khusus untuk melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat.

Barulah rakyat menghormati kakitangan kerajaan akhirnya kakitangan kerajaan akan mendapat kerjasama tentunya mendapat maklumat dari rakyat dengan rela hati bukan dengan duit hadiah.

Statistik Pelaksanaan Akta Perlindungan Pemberi …

Subscribe to this comment’s feed. Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan lebih ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan; dan.

  EL PRINCIPE DESTRONADO DE MIGUEL DELIBES PDF

Anda boleh menyemak status aduan anda disini. Maklmuat laws grind the poor, and rich mamlumat rule the law? Enter your search terms Submit search form. Dapatkan penyelesaian dengan segera. Melatih lebih ramai aktivis yang berkemahiran menganalisa skandal dan melakukan pendedahan. Maklumat akaun bank NOW adalah seperti berikut: Saya telah menubuhkan sebuah badan yang bernama National Oversight and Whistleblowers Centre kependekan namanya NOW yang bermatlamat seperti berikut: Hopefully with lotsa ppl like you will save Malaysia future generation.

NOW akan dilancarkan secara rasmi pada 30 Ogossehari sebelum Hari Kebangsaan untuk melambangkan kebebasan baru rakyat Malaysia. Anda ingin mengumpul serta menggunakan data peribadi. We are sorry, for registered members only. Melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat Whistleblower Protection Fund yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain. Berfungsi untuk mendedahkan skandal-skandal besar yang cuba dilindungi oleh mana-mana badan yang berkepentingan awam; 3.

Ada juga yg baik tolong payungkan saya. Kemukakan aduan anda bagi kami menjalankan siasatan. Comments 0 Subscribe to this comment’s feed Write comment You must be logged in to post a comment. Negara telah menyaksikan beberapa perkembangan sihat dalam tempoh setahun yang maklujat apabila ramai rakyat Malaysia tampil untuk memberi maklumat mengenai salahguna kuasa dan perlakuan rasuah yang berlaku. New Year celebrations around the world Click on the link above to check out the list of hotel corporate rates for Members of the Bar, which is perlnidungan occasionally.

Kini anda boleh menyemak daftar syarikat yang ingin mendapatkan data peribadi anda secara atas talian. Hi Rafizi, i would like to perlincungan by volunteering… Any chance? Akta ini merupakan matlamat Dasar Ke Sepuluh dinyatakan dalam Akta Komunikasi dan Multimedia iaitu bagi menjamin keselamatan maklumat dan kebolehpercayaan dan keutuhan rangkaian.

Janganlah heran kalau beras berterabor atas jalan ada yang kutip bagi anak bini makan. Jadi patutnlah sangat kakitangan kerajaan diberi kenaikan gaji atas belanja yang melambong naik sekarang. Your email address will not be published. Sorry, your blog cannot share posts by email. Syahredzan menyifatkan perkara dalam Seksyen 6 itu sebagai satu kelemahan yang menyebabkan akta tersebut tidak berkesan bagi penjawat awam yang peduli dan mahu bertindak keatas salah laku dalam kerajaan.

  AMILO PA 1510 SERVICE MANUAL PDF

Akta Perlindungan Pemberi Maklumat Whistleblowers Protection Act yang digubal langsung tidak berkesan malah diragui rakyat. Peguam, Syahredzan Johan berkata Seksyen 6 daripada akta perlindungan tukang adu itu tidak menyatakan secara khusus pemberi maklumat dilindungi daripada OSA atau mana-mana undang-undang lain.

No hard copies accepted.

You must be logged in to post a comment. Melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat Whistleblower Protection Fund yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain; 4. Judge gives lawyer dressing-down over attire New kid on the blog: Dapatkan manual cara-cara mendaftar serta menggunakan Sistem Aktq Data Peribadi.

Pinda Akta Perlindungan Pemberi Maklumat

There are no upcoming events currently scheduled. Sebarang sumbangan akan membantu menyegarkan lagi proses mematangkan masyarakat dan membina kebertanggungjawaban awam di negara ini. Dalam hai ini sebenarnya anggota penguatkuasa kita suka menunjukkan kuasa dan sombong konon mereka lurus tapi sebenarnya hendak benda itu. Badan ini telah ata dan akan beroperasi dari pusatnya di Sungai Besi.

Time limit is exhausted. Kemudahan anda adalah keutamaan kami. Sebaliknya, cukup sekadar melaporkan kepada pihak bertanggungjawab bahawa majikan atau pegawai atasan mereka diketahui atau disyaki terlibat dalam salah laku.